Nieuw: 9 weken betaald ouderschapsverlof

Categorie
Nijmegen

De FNV heeft er jaren lang voor geknokt om het verlofstelsel uit te breiden. Per dinsdag 2 augustus 2022 is de nieuwe wet van kracht gegaan. Meer weten? Lees verder.

 

Tot 2019 kregen vaders maar twee dagen verlof. Daarna moesten ze weer terug aan het werk. Per 2 augustus 2022 is de wet betaald ouderschapsverlof ingegaan. Vanaf nu heeft iedere kersverse ouder recht op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Dat betekent dat iedere ouder, tot het kind één jaar wordt, 9 weken met verlof mag voor 70% van het salaris. Dit geeft je als ouder wat meer tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie.  

 

Wanneer heb ik recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof?

  • Als je in loondienst werkt, heb je recht op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Als beide ouders in loondienst werken, hebben beide ouders dus recht op deze uitkering. Verlof dien je dan wel op te nemen in het eerste levensjaar van het kind.
  • Heb jij vóór de invoering van deze wet een kind gekregen? Dan heb je ook recht op ouderschapsverlof. Je kind moet op 2 augustus 2022 jonger dan 1 jaar oud zijn. Ook moet je als ouder op dat moment in loondienst werken. En je hebt nog niet het volledige recht (26 keer het aantal uren dat jij per week werkt) ouderschapsverlof opgenomen. Ook in deze situatie mag je alleen betaald ouderschapsverlof opnemen in het eerste levensjaar van je kind.
  • Ben jij adoptieouder of ben je ouder van een erkend kind? Dan kan je ook betaald ouderschapsverlof krijgen. Je kan 9 weken verlof opnemen voor elk kind onder de 8 jaar. Let op: dit geldt alleen voor het eerste jaar na de dag van de feitelijke adoptie of plaatsing. 

Hoe hoog is een uitkering voor ouderschapsverlof?

Een uitkering voor ouderschapsverlof is 70% van je dagloon. 

 

Wie betaalt mijn uitkering voor ouderschapsverlof?

Een uitkering voor 9 weken betaald ouderschapsverlof wordt betaald door het UWV. 

 

Hoe regel ik met mijn werkgever dat ik met betaald ouderschapsverlof kan?

Als werknemer ga je in gesprek met je werkgever over de invulling van het ouderschapsverlof. Werkgevers kunnen de aanvraag voor een uitkering voor jou indienen bij het UWV. Let op: dit kan jouw werkgever pas doen nadat je het verlof hebt opgenomen. 

 

Meer vragen over ouderschapsverlof?

Wij helpen jou graag verder. Bel naar 024 322 66 00 of stuur een mail naar info@werkwijzerbv.nl. 

 

Meer weten als werkgever?

Hier vind je meer informatie over betaald ouderschapsverlof voor uw werknemer op de website van UWV