5 tips voor meer beweging op werk

Categorie
Nijmegen
Uit diverse onderzoeken blijkt dat 'meer bewegen' in de top 3 staat van goede voornemens. Hoe kun je dit toepassen tijdens je werk? En vooral bij een (zittende) kantoorbaan? Wij helpen je graag met deze 5 tips!
Lukt het jou om je goede voornemens vol te houden? Uit diverse onderzoeken blijkt dat 'meer bewegen' in de top 3 staat van goede voornemens. Hoe kun je dit toepassen tijdens je werk? En vooral bij een (zittende) kantoorbaan? Wij helpen je graag met deze 5 tips!

Tip 1. Zet een timer

Stel een timer in op jouw computer of mobiel die elke 25 of 30 minuten laat weten dat het tijd is om te bewegen. Sta op, loop een rondje (aanrader: traplopen) en haal gelijk wat te drinken voor jou en je collega's. Ontspan even; ook al is het maar voor vijf minuten. Daar krijg je weer energie van.

Tip 2. Lopend vergaderen
Efficiënt vergaderen? Doe dit dan wandelend en het liefst buiten. Bij Werkwijzer noemen wij dit een "Walkie Talkie". Een frisse neus halen is altijd een goed idee. Wandelen stimuleert ons creatieve denkvermogen en tegelijkertijd is het goed voor de gezondheid. Plan een route in en bekijk van tevoren benodigde documenten. Moeten er notities worden gemaakt? Laat één iemand het noteren met zijn of haar smartphone of neem het gesprek op.

Tip 3. Persoonlijk contact
Loop (als het kan) naar je collega toe als je hem of haar nodig hebt. Hoewel het makkelijker is om te bellen, appen of te mailen, is het weer een manier om even los te komen van je bureau. Tevens kan zo’n persoonlijk contactmoment effectiever werken dan een belletje of e-mail. Wil of moet je toch bellen? Dit hoeft niet altijd zittend; sta of loop even. Extra beweging is weer mooi meegenomen.

Tip 4. Lunchwandelen
Ga tijdens de lunchpauze even een luchtje scheppen. De lunchpauze is namelijk een ideaal moment om even je benen te strekken. Wellicht doe je dit al dagelijks, maar een blokje om na de lunch werkt ook nog eens effectief. Zo kun je de rest van de middag vol energie aan het werk.

Tip 5. Zittende work-outs
Beweeg meer achter je bureau; er zijn namelijk diverse oefeningen die je kunt doen. Het strekken van je benen bijvoorbeeld recht naar voren, houd dit even vast en laat je been terug zakken, maar raak hierbij de grond niet aan. Doe dit een stuk of 10 keer per been. Je kunt je vertrouwde bureaustoel ook eens verwisselen door een grote fitnessbal. Op deze manier wordt je gestimuleerd om recht te zitten. Zo span je niet alleen de spieren in je rug, maar ook je benen en billen.

Nu zijn er nog andere manieren om meer te bewegen tijdens werktijd. Met bovenstaande tips kom je in ieder geval al een heel eind. Alle kleine beetjes helpen voor meer beweging. Én dit kan zelfs achter je bureau.