Hoe pak jij een salarisonderhandeling aan?

Categorie
Nijmegen
Heb jij een nieuwe baan gevonden? Gefeliciteerd! Nu komt misschien wel het lastigste stuk: je arbeidsvoorwaardengesprek. Sommige mensen zijn geboren onderhandelaars. Maar hoe zorg jij nou dat je het beste uit je salarisonderhandeling haalt? Wij geven je een aantal tips die jij kunt gebruiken tijdens het onderhandelen.

 

Tip 1. Bereid je altijd goed voor op je arbeidsvoorwaardengesprek


Kijk, als die er is, in de CAO om je voor te bereiden. Zoek anders op het internet naar de arbeidsvoorwaarden van vergelijkbare functies. Let voor je salarisonderhandeling goed naar het niveau waar je zelf instapt. Je kunt ook vrienden of familie vragen wat zij verdienen als ze een vergelijkbare functie hebben. Vergeet je daarnaast niet te verdiepen in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook deze komen aan bod bij je arbeidsvoorwaardengesprek. Dit zijn bijvoorbeeld:

- Vakantiedagen
- Leaseauto
- Pensioen
- Scholingsbudget
Van deze zaken kun je dan misschien geen brood kopen, maar kunnen je wel op een andere manier geld of vrije tijd opleveren. Bovendien kan je ook afspraken maken over de groei van je salaris. Het kan zijn dat jouw nieuwe werkgever eerst wil dat jij jezelf bewijst voordat hij een hoger salaris biedt. Ook dat is onderdeel van je arbeidsvoorwaardengesprek.


Tip 2. Probeer realistisch te blijven in je salarisonderhandeling


Als je stap 1 goed hebt opgevolgd weet je wat een realistisch salaris is. Natuurlijk kun je hier iets boven gaan zitten in je salarisonderhandeling, maar houdt het wel binnen de perken. Je nieuwe baas kan denken dat je geen realistisch beeld van jezelf hebt. Bovendien geeft het de indruk dat je meer om het salaris geeft dan om het bedrijf of om de inhoud van je baan.

 

Tip 3. Wees eerlijk bij je salarisonderhandeling


Bij een salarisonderhandeling is gebruikelijk dat je nieuwe werkgever naar je huidige salaris vraagt. Misschien komt het dan in je op om een beetje te bluffen en een hoger salaris te noemen. Dit kan voor problemen gaan zorgen in je uiteindelijke arbeidsvoorwaardengesprek. Een voorbeeld: Jan verdiende €2.400 bruto per maand bij zijn oude werkgever. In de onderhandelingen voor het salaris bij een nieuwe werkgever geeft hij aan €3.000 bruto per maand te hebben verdiend. Daarom zegt hij bij zijn nieuwe werkgever dat hij €3.200 wil gaan verdienen. De nieuwe werkgever vraagt in dit geval om een loonstrookje van je oude werkgever. Nu heeft Jan een probleem, want hij moet tegen de nieuwe werkgever zeggen dat hij gelogen heeft. Dat kun je natuurlijk beter voorkomen en dat doe je door eerlijk te zijn.

 

Tip 4. Wees niet té principieel


Als jij €100 bruto minder aangeboden krijgt tijdens je salarisonderhandeling dan je eigenlijk zou willen, wees dan wel bewust dat dit nettobedrag waarschijnlijk uitkomt op €40/ €50 minder. Is dat het waard om een baan aan je voorbij te laten gaan? Nee toch? Wees dus niet te principieel. Een leuke baan waar je voldoening uithaalt en ietsjes minder betaald krijgt is beter dan een baan waar je niet blij mee bent maar wel die €40/ €50 meer betaald krijgt. Je kunt beter inzetten op je groeipad, zodat je weet waar je in de toekomst aan toe bent. Zo kan je duidelijke afspraken maken hoeveel je in de toekomst gaat verdienen. Afhankelijk van je functie kun je dit koppelen aan bepaalde doelen. Kijk ook naar wat je huidige/vorige groeipad is zodat je kunt aangeven dat je daarop vooruit wil gaan.

 

Wat kan Werkwijzer voor jou betekenen?


Werkwijzer kan jou helpen aan een nieuwe baan bij een van onze opdrachtgevers in Nijmegen en omstreken. Wij nemen de salarisonderhandeling voor jou uit handen. Naast salarisonderhandelingen doen wij ook ons best voor jouw gewenste secundaire arbeidsvoorwaarden tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek.

Wil je een keer een vrijblijvend gesprek inplannen om te kijken welke vacatures bij je passen? Neem vooral een kijkje op onze vacaturepagina. Kun je niet kiezen tussen alle leuke functies? Neem dan contact met ons op via 024 322 66 00 en wie weet zien we je snel op onze vestiging in Nijmegen.